7 juliol 2015

Ajuntament de Terrassa ajorna els castells de focs

L’Ajuntament de Terrassa activa el Pla d’Emergència Municipal per Risc d’Incendis Forestals

Castells de focsL’Ajuntament de Terrassa està extremant les precaucions davant el risc d’incendi forestal. El Comitè Municipal d’Emergència, presidit per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha acordat aquest migdia una sèrie de mesures preventives arran l’activació, per part de la Generalitat de Catalunya, del Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase d’alerta, i del Pla Alfa dels Agents rurals de la Generalitat en nivell 3, és a dir, nivell de risc extrem d’incendi. Aquest és el primer cop que a Terrassa s’assoleix el nivell Alfa 3.

Davant d’aquesta situació, el Comitè Municipal d’Emergència ha acordat mesures extraordinàries, recollides en un ban que acaba de dictar l’alcalde. L’última vegada que l’alcalde de Terrassa va dictar un ban amb mesures extraordinàries per risc d’incendi va ser el 2009. Entre altres decisions, el Comitè ha acordat ajornar el castell de focs de Festa Major, programat per a demà al vespre, fins la segona quinzena de setembre, quan es redueix el risc d’incendis i coincidint enguany amb els actes de celebració de Terrassa Ciutat Gegantera 2015. Tot i l’ajornament del castell de focs, es manté la cantada d’havaneres amb el tradicional rom cremat previst per demà dimecres a les 23 h, així com la resta d’actes de la Festa Major.

D’altra banda, s’ha reforçat el control i la vigilància a tot l’entorn agroforestal de la ciutat per part de totes les parts implicades. Així, els Bombers de la Generalitat han incorporat dues persones més al seu dispositiu per avui, fins les 21h, i el sotscap de zona de guàrdia s’ha desplaçat a Terrassa. Els Mossos d’Esquadra han incrementat la seva dotació amb un vehicle i dos efectius més dels previstos per a la comarca. Per la seva banda, els voluntaris forestals han patrullat aquest matí amb dos vehicles i quatre persones més i aquesta tarda n’afegiran un tercer vehicle de reforç amb dues persones més.

També s’ha alertat els propietaris de finques forestals privades i les associacions de veïns de les urbanitzacions i àrees que estan tocant amb l’entorn forestal perquè extremin les precaucions.

De la mateixa manera, s’està contactant amb totes les entitats, clubs i equipaments que acullin o organitzin activitats infantils i juvenils lligades als casals d’estiu i altres programacions de lleure per a que s’evitin desplaçaments innecessaris, sobretot si són fora del casc urbà, com ara les excursions al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac o a l’Anella Verda, que molts casals d’estiu acostumen a fer en aquests dies.

Aquesta recomanació és extensiva a tota la ciutadania per tal d’evitar posar persones en perill en cas d’incendi forestal. Per això, el servei de Mediambient ha instal·lat cartells informatius a diferents punts de l’Anella Verda i la circulació de vehicles per les pistes i camins forestals queda limitada a aquells que estiguin vinculats a les finques de la zona i als que pertanyen a l’administració i als serveis públics. En aquest sentit, s’ha decidit també tancar total o parcialment les zones de lleure de l’Anella Verda amb caràcter provisional, prohibint expressament l’ús de les barbacoes. Finalment, també s’ha acordat aturar tots els treballs i obres que generin restes vegetals dins del bosc.

En paral·lel a la vigilància antiincendis, Creu Roja s’està coordinant amb els Serveis Socials municipals per a preveure l’atenció a persones en situació vulnerable que puguin patir problemes de salut derivats de les altes temperatures.